Monday, October 27, 2008

bahasa kebangsaan

Bekerja dalam kerajaan ni, memaksa aku untuk berurusan dengan pelabagai lapisan masyarakat.tadi, kena deal dgn non english and malay speaking contractor.Cakap cina saja.....mind you, die ni malaysian. english tak paham...so last last kena la aku cakap melayu dgn die, since aku ni tak dpt nak ckp mandarin.....geram jugak..patutnya die kena la tau ckp english ke, malay ke....ni nak ckp address aku pun die tak ble nak tulis....isk.pelik tul la...adakah ini kegagalan sistem persekolahan kat mesia ni???hehehheee...atau patutkah aku belajar mandarin???

3 comments:

Yatie said...

belajar bahasa mandarin la cilik.. hehehe.. so ko g kedai nanti tak ler kena tipu siang2.. n bleh sembang ngan anak aku ;P

Intanterpilih said...

tu laa...patut belaja nih
anak buah aku pun blaja bahasa mandarin

Tauke Kedai said...

1) Belajar bahasa mandarin supaya menjadi lebih versatile untuk masa hadpaan dan dapat menyediakan ruang dan prospek yg lebih besar

2) Pertahankan Bahasa Kebangsaan. Semua rakyat Malaysia segenap masyarakat perlu fasih berbahasa kebangsaan. Apabila kita menggunakan satu bahasa, proses asimilasi dapat dipercepatkan untuk menjayakan Satu Negara, Satu Bahasa, Satu Bangsa.